Dem glemte å fortelle oss noe…

Jeg satt å flikka på et skjema i en nettbutikk hvor det var mulighet for å benytte seg av en captcha. Jeg kunne ikke annet en å irritere meg grenseløst over noe som skjedde når jeg skulle fylle ut captchaen, jo for da får plutselig Chrome den geniale ideen om at kanskje det er en idee å informere meg om en postadresse eller for sikkerhetsskyld tilgang til hele adressearkivet som evt er bygd opp i autocomplete funksjonaliteten.

Video illustrasjon:

Når du skal fylle inn en captcha og så kommer mr.smartypants nettleser å foreslår en adresse, kanskje du skal prøve å putte inn denne her? Det går sikkert veldig bra! Kjør på din idiot – tenkt jeg!

Det rare er at akkurat dette input feltet har etter dokumentasjonens regler allerede blitt utstyrt med attributten autocomplete=off slik at dette egentlig ikke skal skje. Og det skal ikke skje heller, av flere gode grunner vil jeg påstå. La meg slenge opp et par, så det ikke er uklart:

  1. Informasjonen som tilbys å autofylles er ubrukelig og ikke minst feil. Avhengig av hvor dette er kan det resultere i at man må fylle ut hele skjema på nytt eller miste viktig informasjon i det skjemaet kræsjer i «captcha» sjekken. Could happend – fucking super annoying when it does!
  2. Skjemaet fremstår som tullete, eller i beste fall, av teknisk dårlig karakter. Et spørsmål som er helt normalt å stille i slike settinger er da, hva med resten av løsningen ?
  3. Det er rett og slett forbanna irriterende å oppleve internett som en lettere funksjonshemmende opplevelse – når det enkelt kan oppleves som presist og smart.
  4. Glemte jeg å si at informasjonen som tilbys er ubrukelig?

Ok, du ser tegninga. Om du vil kan du koke ned hele begrunnelsen og motivasjonen min til et ord – derfor! Problemet her er at det som virker å ha skjedd er at nettlesere plutselig ikke lengre virker å imøtekomme dette parameteret, denne enkle løsningen på alle problemer, autocomplete = off. For det er unektelig en liten «magic bullet» denne her, for ikke å snakke om et blast from the past – eller snarerere blast into the past – ettersom den forsikrer seg at fremtidig autocomplete og med den slags tankegang – alt slags snadder – aldri vil se dagens lys. Faktisk, jeg vil kalle funksjonen – altså den for å deaktivere funksjonen – for en judas feature! Er det lov å si?