Dem glemte å fortelle oss noe…

Jeg satt å flikka på et skjema i en nettbutikk hvor det var mulighet for å benytte seg av en captcha. Jeg kunne ikke annet en å irritere meg grenseløst over noe som skjedde når jeg skulle fylle ut captchaen, jo for da får plutselig Chrome den geniale ideen om at kanskje det er en idee å informere meg om en postadresse eller for sikkerhetsskyld tilgang til hele adressearkivet som evt er bygd opp i autocomplete funksjonaliteten.

Video illustrasjon:

Når du skal fylle inn en captcha og så kommer mr.smartypants nettleser å foreslår en adresse, kanskje du skal prøve å putte inn denne her? Det går sikkert veldig bra! Kjør på din idiot – tenkt jeg!

Det rare er at akkurat dette input feltet har etter dokumentasjonens regler allerede blitt utstyrt med attributten autocomplete=off slik at dette egentlig ikke skal skje. Og det skal ikke skje heller, av flere gode grunner vil jeg påstå. La meg slenge opp et par, så det ikke er uklart:

  1. Informasjonen som tilbys å autofylles er ubrukelig og ikke minst feil. Avhengig av hvor dette er kan det resultere i at man må fylle ut hele skjema på nytt eller miste viktig informasjon i det skjemaet kræsjer i «captcha» sjekken. Could happend – fucking super annoying when it does!
  2. Skjemaet fremstår som tullete, eller i beste fall, av teknisk dårlig karakter. Et spørsmål som er helt normalt å stille i slike settinger er da, hva med resten av løsningen ?
  3. Det er rett og slett forbanna irriterende å oppleve internett som en lettere funksjonshemmende opplevelse – når det enkelt kan oppleves som presist og smart.
  4. Glemte jeg å si at informasjonen som tilbys er ubrukelig?

Ok, du ser tegninga. Om du vil kan du koke ned hele begrunnelsen og motivasjonen min til et ord – derfor! Problemet her er at det som virker å ha skjedd er at nettlesere plutselig ikke lengre virker å imøtekomme dette parameteret, denne enkle løsningen på alle problemer, autocomplete = off. For det er unektelig en liten «magic bullet» denne her, for ikke å snakke om et blast from the past – eller snarerere blast into the past – ettersom den forsikrer seg at fremtidig autocomplete og med den slags tankegang – alt slags snadder – aldri vil se dagens lys. Faktisk, jeg vil kalle funksjonen – altså den for å deaktivere funksjonen – for en judas feature! Er det lov å si?

HTML5 input taggen er nå utstyrt med attrubutten autocomplete og verdien captcha.

Hvordan deaktiverer man autocomplete for en captcha?

Om man graver litt på mozilla sine sider, https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Attributes/autocomplete, finner man fordt dokumenter som lister opp utallige muligheter for hva et input felt skal være. Google har også slike, så åpenbart er det mange kokker her hvilket er helt greit – dem har sine egne nettlesere også dem leverer. Utfordringen min og så mange andre på nettet fant jeg fordt ut av, var hva skal man kalle captcha feltet når ikke deaktiverings funksjonaliteten fungerer. Det er ikke noen dokumentasjon som åpner opp for at feltet kan hete captcha heller, så ha kan det være— man ønsker jo å ha det korrekt også.

Så slo det meg plutselig, hva om jeg tenkte helt feil her… Hva om det viser seg at det bare er en liten notis som ble glemt å sendes på rundgang (eller for all del, kanskje alle som har studert og tatt utdanning innen IT fikk den). Hva om dette er sannt:

Jeg foreslår derfor at dette er den virkelige og faktiske forklaringen på hvorfor ikke captcha er definert som noen verdi for autocomplete. Vedder 10 kroner på at jeg har rett, her er det bare å vedde imot – men husk du må også ha en alternativ teori 😀

Hør hør…

Tenk om det var slik at målet med informasjonsalderen vi lever i nå er å se til at flest mulig brukere skal få tilgang til å bruke en tjeneste, det være seg om dem har ingen eller to armer for den saks skyld. En nettleser tilpasset svaksynte er til informasjon veldig annerledes en hva vi er vant med , for ikke å snakke om nettlesere for blinde ja dem finnes. Tenk om det var slik at akkurat idag så har din nettlesere veldig lyst å hjelpe deg med å fylle inn siste fotballresultater en eller annen plass … eller hva en data din autofyller var laget for å hjelpe deg med. For at dette skal fungere, for at morgendagens opplevelse av internett skal være smart og intuitiv er det en forrutsetting at feltene beskrives. Who knows – det som ikke kan fylles inn idag kan mye mulig fylles inn i morgen – såfremt ikke dem som leverte skjemaet hadde kortslutta utviklingen med å deaktivere hele autoutfyll funksjonaliteten.

Om dette er tilfelle, skjønner jeg godt at ikke autocomplete=off fungerer. Om dette er tilfelle, såbetyr det også at jeg kan si autocomplete=captcha og nettleseren bør da forstå at ja – nei der anbefales intet du får skrive selv. Å det gjør den også.

Jaja – iallefall et litt romantisk syn på internett det må jeg få lov å ha 😀