Ingen spørsmål er for dumme… sprøyt! Såklart dem er det, la meg forklare.

Sarkastisk eller ironisk er det ikke å komme utenom, det er virkelig sant at jo der er spørsmål som er for dumme! Noen er faktisk ikke bare dumme, men jævelig dumme også.

I hele mitt liv har jeg rett som det er støtt på uttrykket at ingen spørsmål er for dumme, absolutt ingen spørsmål. Å etter å ha blitt fortalt min første skoledag nettopp dette poenget, ble jeg altså bært til rektor hylende ettersom en viss lærer bar meg i ørene. Åpenbart hadde jeg klart å stilledet jeg så for meg at var et dumt spørsmål, men at han ble så fornærmet kunne jo en 7 åring aldri sett for seg. Det har også i senere tid gått opp noen lys når jeg hører svar som starter med : «Du det var et godt spørsmål, takk for at du spør. La meg forklare…». Her har vi å gjøre med personer som er vant å få mye dumme spørsmål, for slike svar er ment for akkurat dumme spørsmål.

Det er iallefall ikke slik svar på gode spørsmål hørtes ut, dem hørtes slik ut «du sier det ja…», «sludder å vas, fakta liker du dårlig?», «hmm… så det du sier…» eller «ingen kommentar.» – poenget er iallefall at man ikke blir forklart at man er flink og klarte stille et interessant spørsmål.  Ingen spørsmål er for dumme nemlig… Men det er det altså!

La oss sette scenen for et dumt spørsmål

For å sette scenen og premissene for et aldeles for dumt spørsmål bruker jeg meg selv som eksempel og en kunde. Kunden har akkurat bedt meg løse et problem som krever et dataprogram. Hva koster dette da…

Snurr film: En helt vanlig arbeidsdag…

Beste løsning på å løse problemet vil være å programere alt fra bunnen av, sier jeg. Da sier kunden raskt og påpeker at – neidu vennt nå litt – for det er jo faktisk slik at det nemlig er det atte… For her skal man heller være litt smart å da må vi huske at tid er penger, selv om alle vet at tid er penger så skal vi ikke glemme alle dem mange gode løsningene som allerede er der ute. La oss ikke lage nye hjul eller gud forby, finne opp hjulet på nytt! Open source og MIT lisenser la oss bruke dette til vår fordel.

Det finnes altså gode løsninger fra veldig gode utviklere som er helt gratis, det er bare å vrake å velge. Merk derimot følgende viktige faktum, felles for dem alle er at ingen løser oppgaven såklart alle må bygges om. Men altså, velger man riktig her og bygger om bittelitt vil vi løse problemet og oppgaven våres – enklere bedre og billigere. Du sier det ja, jøsses jo, helmax Egon!

Frekkt, men intet dumt spørsmål altså.

Hadde det ikke vært for at, og la oss være helt ærlige som jeg elsker å si, så har jo ikke kunden nevneverdig kunnskap i denne situasjonen det er det jeg som har. La meg bare poengtere at dette er utgangspuntet for nesten enhver tjeneste man skal kjøpe av andre, man selv mangler kompetansen… (vel noen ganger har man også ikke tid men det er en annen historie.)

Så her tenker jeg at åpenbart har vi med en person som ønsker å ha «en finger meg i spillet» slik at det er mulig å påpeke et finurlig lite faktum! For man skal jo ikke glemme et bittelite faktum som… i atte valget av løsning der ute… altså HVILKEN løsning som bygges videre på… er ikke dette den viktikste delen av arbeidet, for er dette gjordt riktig som nå kan jo egentlig hvem som helst ta over å gjøre resten… ikke rart jeg følte meg snurt i en slik tenkt situasjon!

Så til kveldens begivenhet, et dumt spørsmål!

Å være smart kan alle være, bare bruke hodet litt så la oss gjøre det. Denne form for ordbruk hørtes langt bedre ut med profesjonelle titler, da sier det seg selv hvordan det hele henger sammen. Nå ser du, spør jeg deg som leser… Klarer du se for deg en snekker som forklarer en baker hvordan han skal bake boller ? Og – ser du for deg en versjon hvor snekkeren kommer godt ut? Hva er den! Ikke sannt, tviler på du gjør det for innlysende er snekkeren her en flåsete fyr som vet bedre en alle andre. Uten profesjonelle titler derimot, blir det altså en mulighet for besservisseren å se dagens lys 😀

Følg med nå, ta imot et jævla dumt spørsmål!

Dette er typisk så tyyyypisk et idiotisk spørsmål, altså det samme som et jævla dumt spørsmål. Men fordi jeg har satt det på spissen må man altså prøve unngå å svare slik man ellers svarer dumme spørsmål… les videre så ser du hva jeg mener

Men tilbake til smart, så avslutter jeg med et tankekors. Det er vel ingen tvil om at dette også betyr at man heller ikke kan spørre en baker om råd. Jeg tenker da på råd ang. snekring om du selv er snekker, det blir jo meningsløst for da vil jo idiotien bare bytte side. Så for å være sikker på at du skal se det dumme spørsmålet, så bruker vi dem profesjonelle titlene og lar dem gjøre jobben…

For når snekkeren holder kjeft og ikke forteller bakeren noe som helst, fordi han venter på et svar fra bakeren… hvordan var det igjen, og dette er det dumme spørsmålet. Tenk å spørre om hvordan man best snekrer opp en garasje? Hva mener bakeren om det mon tro?

Ikke prøv å fortelle meg noe annet enn at dette er veldig dumt, det er faktisk et jævlig dumt spørsmål! Å la oss håpe ikke bakeren bruker ørene og ikke svarer noe slikt som …

«Jo takk som spør du, du det der var faktisk et veldig interessant spørsmål. Så gøy at du lurte på akkurat det. veldig bra. Jøsses, skarp liten luring du er! Ikke ofte slike reflekterte og godt gjenomtenkte spørsmål stilles må jeg si, men jo, ja, altså la meg forklare nærmere… «

For det ser du, det er jo et jævelig dumt svar som på et jævelig dumt spørsmål betyr at vi ikke bare har med en idiot å gjøre men med to!

😀