Du er fri, du bestemmer selv  !

Hør hør, tidenes nyhet på mange måter dette. Faktisk er det sikkert ikke noe du har tenkt på heller, så la meg forsøke forklare dette i denne posten. Endelig kan du nyte musikken for melodien og det audiovisuelle landsskapet den bygger opp, uten å måtte til stadighet bli dirigert og styrt inn i hva du skal føle, hva du skal tenke o.s.v. slik musikk med tekst gjør.

Om ikke det er ille nok at musikken forsøker kontrollere meg, så vil jeg påstå at i mange tilfeller handler musikk med tekst forbløffende lite om musikk. Se for deg Bruce Springsteen eller Norske Mods som holder konsert, fremfor scenen er publikum som synger med ettersom alle tekstene har dype røtter i … ja det var det da … artistens liv iallefall. Sangen er ikke så viktig, det er personene som er fokus. Vokalisten, gitaristen, trommisen bassisten etc. Dem leverer en opplevelse som mange misunner. Jeg påstår at som tilskuer på konsert er man mer fokusert på hvordan vokalisten ter seg på scenen, og / eller om at man selv kunne tenkte seg å vært vokalist på scenen akkurat nå… mens man iallefall synger med i teksten… musikken virker ikke være noe annet en en metronom for å levere teksten… Alt i alt en rekke faktorer som avleder oppmerksomheten og fokus fra musikken – så kanskje ikke så rart at det ikke er prioritert…

Hverdagen er ikke en konsert, og kreativitet krever fokus.

Mitt arbeide består mye av å måtte være kreativ, noe som er litt krevende fordi dette betyr at jeg ikke kan diskutere eller bli snakket til uten at det går utover den kreative effekten. Det er rett og slett forstyrrende å skulle tenke ut konseptuelle ideer uten at man til stadighet blir vippa av pinnen litt fordi refrenget i ‘diggelo diggelei’ bare er for kult… Eller at man plutselig blir sendt sidelengs uti ulykkens tankehål fordi man snappet opp noen ord som trigget et eller annet… Det kreative arbeidet er altså vanskelig å få til med tekst, så om du ikke har annledning å jobbe for halv maskin så har man måtte avstå fra musikk i arbeidssituasjonen.

Hadde det bare vært musikk uten vokal… og det er ikke lov å bruke gitar ettersom dette på mange måter er samme problem som vokal, tenk bare alle som bare MÅ spille luftgitar… og det er heller ikke lov å spille det kuleste og feteste man har når man er på jobb, umulig å jobbe om man spiller musikk for å danse… tenk om vi hadde slik musikk… vel… dette er på mange måter hva elektronisk musikk har fått til.

Disclaimer! Artister og vokalister vi alle elsker!

La meg klargjøre en gang for alle, slik at du forstår standpunktet mitt og hvorfor det er slik. Jeg har alltid hatt respekt for artister som Michael Jackson, Bruce Springsteen, Elton John og mange andre. Jeg var faktisk en stor fan av mange av disse tradisjonelle musikerne fra «gamle dager» – King Crimson, Marillion, Ozric Tentacles, Elton John, Deep Purple, for å nevne noen. Alle er solide artister og uten tvil dyktige så det holder, elsker dem selv. Likevel mener jeg at de har blitt forbigått eller i det minste erstattet av neste steg i den musikalske evolusjonen som har skjedd i nyere tid – Den elektroniske revolusjonen.

Plutselig har tekster og den tidligere såkallte røde tråden blitt totalt overflødig, for vi sitter nå med en ren og fullkommen musikalsk prestasjon du selv kan føle på. For hva er vel en sang uten tekst? MUSIKKEN, selvfølgelig…

Om du tenker deg sangen Lisa gikk til skolen, så kan du også tenke deg melodien Lisa gikk til skolen. Sistnevnte er av typen du du du du du duttuduuu duu duuu eksempelvis,ettersom det er melodi og musikk altså. Dette er hva elektronisk musikk byr deg på, endeløse og fantastiske audiovisuelle landskaper. Nå kan du la musikken føre deg videre, fly med musikken å se hvor den tar deg.

Det kunne jo hende at jeg også kunne tenke meg å ha deilig musikk bølgende rundt meg mens jeg arbeider, uten å måtte forholde meg til alle disse problemene som tekstforfatter skal ha meg fortalt. For min del kunne han like godt stått ved siden av meg å prata meg rett inn i øret, og som du sikkert skjønner da er det veldig vanskelig å skulle danne seg selvstendige tanker inni hodet…

Tilbake til det evinnelige poenget mitt…

Min lidenskap for musikk gjorde at jeg innså for mange år siden det ufravikelige faktum… Hvordan nyte den beste musikken når det produseres mer en 24t elektronisk musikk pr dag… Da var det bare å gjøre en drastisk avgjørelse, å lukke boka for det gamle å åpne opp for det nye… med åpne armer. Nesten som Jesus og det nye testamentet på en måde…

Alan Watts virker å mene at alle mennesker burde danse mer, vi trenger det alle mann og da vil jeg skyte inn at det er mye gøyere å danse til musikk og vakre toner…. uten dette styret om forholdet som røyk eller hvem som skulle ha skylda, det driter vel jeg i! Det burde du også faktisk drite i, for ellers får du ikke satt pris på musikken… Faktisk har den elektroniske musikken på samme måte som den digitale revolusjonen har demokratisert informasjonen, demokratisert ditt følelsesliv. Det er faen ikke dårlig, endelig kan du altså nyte musikken uten å måtte føle eller mene en verdens ting… om du ikke selv vil da… føl hva du vil føle, får det faen ikke bedre en det spør du meg!

Vi skal fremover, ikke bakover… Det skjer ingen fremgang om vi hele tiden skal mimre…

Living next door to Alice, Alice, Alice, who the fuck is Allice… På samme måte som at jeg ikke har en Motorola DynaTac mobiltelefon fra 1984 men heller en Samsung S10 smart telefon. Det er ingen vits eller mening å skulle høre på vokalister eller tekster i sanger lengre, om du ikke skal gå glipp av det nyeste flotte da… Samsung S10 som du vraker i bytte mot Motorola DynaTac altså… Du kunne like godt bytta bilen din i en Ford T fra 1908… Flott bil i sin tid, men for all del… dem nye el-bilene er jo hva som gjelder…

Neste gang du er i din kreative sone så kan du altså la den elektroniske musikken føre deg inn i en dypere og enda mer kreativ sone, eller du kan bruke samme sangen for en helt annen funksjon alt ettersom fordi det er du som bestemmer. Hva du legger i melodien idag er ikke nødvendigvis det samme du legger i den neste gang, vel…

Om du vil ha litt tekst, om du vil ha litt føringer så hør starten på dette miks settet som eksempel… Er ikke dette bedre fremfor å høre om ting som ikke fungerer…

Det er vel ingen som vil bytte sin smart telefon med en Motorola DynaTac fra 1984? Faktisk om du må høre Living next door to alice, så må du faktisk bytte til Motorola DynaTac med en gang fordi du lever åpenbart i fortiden!

– Kim Steinhaug, elektronisk musikkfrelst og en følelsesmessig fri mann


En liten innføring i elektroniske landskaper…

Alt er house, så det sier deg ingenting egentlig. Den som snakker til alle snakker til ingen er en annen måte å si det samme på. Silence is the new loud ? Ordflåseri egentlig men det ligger noe der uansett, noe som ikke er viktig i denne sammenhengen uansett så tilbake til house…

Trenger du noen tips til noe å høre på, hvorfor ikke like godt følge meg på soundcloud der finner du iallefall masse deilige fete for ikke å snakke om badass-beats du kan ta med deg videre i livet å kose deg med… ja ikke sannt, kos deg på vei opp eller på vei ned du bestemmer selv hva beaten skal gi deg!

You are Free! The electronic revolution has released you ! Fucking Awesome !

Ja også en ting til… Ikke vær fornøyd! Forvent mer, sett krav! Krev mer av andre og forsøk gi litt ekstra selv… Du vet det å endre verden tar tid så greit om noen starter med en gang liksom… men først må vi være enige om at det kan bli bedre en dette… er du fornøyd ? NEI!

– Steinhaug

-= elektronisk vokal =-

Artisten Artifakt har i sangen Crystal (40sek uti) lett erstattet vokalisten med en digital vokalist, denne sangen må jeg ærlig innrømme prater til meg. Tristan og ManMadeMan har i sangen I am Alien (105sek uti) funnet en annen elektronisk vokalist, perfekt. Hva som sies derimot… si det du…. Ambiguøst praktverk er det iallefall!
– stAInhaug
Kjekkas fra Norge

My soundcloud profile: https://soundcloud.com/steinhaug

  • Looking for a startup? Here is the king of all startup ideas!
  • Mitt første blogg innlegg!
  • Alle menn er like!